Vanerin käsittely

Vaneri on todella monipuolinen ja näppärä rakennusmateriaali, jota voi käyttää pysyviin ratkaisuihin tai väliaikaisiin suojauksiin ja rakenteisiin. Käyttökohteesta ja käyttötarkoituksesta riippuen pelkkä suora, käsittelemätön vanerilevy voi olla epämieluisa ja toimimaton ratkaisu, mutta oikeilla välineillä ja oikealla tekniikalla vanerista saa käsiteltyä loistavan pinta- ja rakennemateriaalin lukuisiin eri kohteisiin.

Vanerilaadulla on väliä

Jo heti vanerilevyä hankittaessa kannattaa tutustua eri vanerilaatujen ominaisuuksiin ja eroihin; mikä kestää parhaiten taivutusta, mikä kosteutta, entä mikä on kaikista iskunkestävin? Tärkeää on myös valita vanerilevylle oikea paksuus, jotta se on käsiteltävissä, mutta myös riittävän kestävä suunniteltuun käyttöön.

Erilaisilla pintakäsittelyillä voidaan lisätä vanerin säänkestävyyttä tai parantaa sen ulkonäköä sisustukseen sopivaksi, minkä lisäksi vanerin taivuttaminen, sahaaminen ja muu muotoilu mahdollistaa levyjen käytön erikoisemmissakin kohteissa. Esimerkiksi vesivaneri on pintakäsitelty kestämään kosteutta normaalia paremmin, ja venevaneri on muita vanerilaatuja huomattavasti taipuisampaa. Vastaavasti ulkokäytössäkin suositun filmivanerin maalaus tekee sen säänkestävyydelle mutta myös ulkonäölle ihmeitä.

Lue alta vinkkejämme eri käsittelytapoihin, tutustu kauttamme saataviin eri vanerilaatuihin ja tarvittaessa voit aina ottaa yhteyttä, niin vastaamme juuri sinun kysymyksiisi!

Vanerin pintakäsittely ja käsittely ulkokäyttöön

Eri vanerilaadut voidaan pintakäsitellä tai pinnoittaa, jos valittu pintakäsittely mahdollistaa vanerin käytön vaativammassakin käyttökohteessa, tai jotta vanerilevyt ovat ulkonäöllisesti miellyttävämmät. Jos et halua katsella tummanruskeaa tai puusyistä vanerilevyä käytössäsi, niin maalattua vaneria harvemmin myydään valmiina, mutta jokaiselta onnistuu vaikkapa filmivanerin maalaus mieluisaksi kunhan vain pensseli pysyy kädessä. Oikealla tavalla pinnoitettu vaneri on käsittelemättömään vaneriin verrattaessa paremmin kulutusta kestävä, iskunkestävämpi, säänkestävämpi ja jopa kemikaalinkestävä. Pinnoituksella tai sopivalla maalilla voidaan parantaa myös vanerin kitkaominaisuuksia ja säädellä onko vanerin pinta sileäpintainen, kuvioitu, karhennettu vai viirapintainen.

Yleisimmät pinnoitteet ovat filmipinnoitteita, joka muodostuu kuumapuristimella kiinnitettävästä kalvosta, joka osittain imeytyy puuhun. Lämmön vaikutuksesta kalvon sisältämä hartsi kovettuu kestäväksi kertamuoviksi, mikä tekee nk. filmivanerista erityisen hyvin kosteutta kestävää. Filmivanerin toinen nimi onkin vesivaneri, sillä sitä käytetään kohteissa joissa vaneri kohtaa paljon kosteutta. Jos tätä filmivaneria käytetään eristeenä tai seinäpintana, voi jo pelkkä filmivanerin reunojen maalaus riittää siistin lopputuloksen saamiseen. Vanerin pintakäsittely ja pinnoitus voidaan toteuttaa myös seuraavilla vaihtoehdoilla:

  • Kertamuovi
  • Kestomuovi
  • Maali
  • Lakka
  • Paperi
  • Metalli
  • Kangas
  • Kumi

Vanerin homesuojaus – onko olemassa homesuojattua vaneria?

Toisinaan vaneria tarvitaan myös kohteissa, joissa se joutuu korkean ilmankosteuden kanssa tekemisiin. Myös pitkäaikainen varastointi voi altistaa vanerin normaalia korkeammalle ja pitkäkestoiselle kosteudelle. Erilaisten pinnoitteiden lisäksi vaneri voidaan pintakyllästää puunsuoja-aineella, joka vähentää homeen kasvun riskiä vanerin pinnalla. Homesuojattu vaneri voidaan kyllästyksen lisäksi myös esimerkiksi maalata tai muuten pintakäsitellä, jos vanerin ulkonäköön halutaan vaikuttaa. Etenkin ulkokäytössä oleva filmivaneri voi olla hyvä pinnoittaa ulkomaalilla, sillä vanerin maalaus on helppo homma ja parantaa välittömästi levyn säänkestoa. Luonnollisilta ominaisuuksiltaan kuusivaneri on jo käsittelemättömänä usein mäntyvaneria kestävämpää, mutta myös kuusivaneri kannattaa pintakäsitellä jos kohde sitä vaatii.

Huomaathan, että homesuojaus ei vielä 100% suojaa vaneria homehtumisen riskiltä, vaikka se sitä tehokkaasti ehkäiseekin.

Vanerin maalaus

Vanerilevyn voi maalata, mikäli vaneria käytetään esimerkiksi sisustuselementeissä, seinälevynä tai muuten paikassa, jossa vanerilevy jää näkyviin. Ennen kuin lätkäiset maalin vanerille, kannattaa pinta kuitenkin käsitellä sileän ja siistin lopputuloksen saamiseksi.

Mikäli vanerilevyn maalaa ilman pintakäsittelyä, tulee maalipinnasta helposti karhea ja epätasainen, sillä puunsyyt nousevat kosteudesta pystyyn maalin kosteudesta. Samoin filmivanerin maalaus voi vaatia hiukan esityötä, mikäli pinnoituksen suojaaman mahdollisen pintatekstuurin haluaa tasoittaa, joskin osa filmivanereista on jo valmiiksi sileitä. Käsittelemättömän vanerin pinnan voit tasoittaa joko esikastelemalla vanerin ja sitten hiomalla pinnan kevyesti, vain ylös nousseet syyt hioen, tai sitten vanerilevyn voi maalata kahdesti, jos pinta hiotaan ensimmäisen maalikerroksen jälkeen. Vanerilevyn voi myös paklata, mikäli haluat varmistaa tasaisen ja kiiltävän jäljen. Oikein kiiltävä- ja sileäpintaisen filmivanerin pinta kannattaa tarvittaessa karhentaa, jotta maali tarttuu ja pysyy paremmin.

Muista käyttää vanerin maalauksessa riittävästi maalia, ja tarvittaessa maalata levyn 2-3 kertaa.

Vanerin taivuttaminen

Rakentaminen vaatii usein kaarevien tai muuten muotoilluiden pintojen tekemistä, jolloin vanerilaadulla on erityisen suuri merkitys. Tarvitussa määrin joustavasta ja muotoiltavasta vanerista saa tehtyä esimerkiksi huonekaluja, käyttöesineitä tai taidetta. Taivutettu vaneri soveltuukin sisustukseen varsin hyvin, sillä se on suhteellisen kevyt materiaali ja helppo pinnoittaa halutunlaiseksi.

Mikä vaneri sopii taivutukseen parhaiten?

Vanerin taivutukseen soveltuvat kaikki ohuet, mieluiten alle 10 mm paksut vanerit. Kun taivutus tapahtuu poikittain pintaviilusyyn suuntaisesti, ohjeellinen taivutussäde on hieman alle metrin. Liian pieni taivutussäde aiheuttaa sen, että levyn pintaan tulee helposti hiushalkeamia. Taivutettu vanerilevy tulee aina kiinnittää ruuveilla, jotta muoto säilyy ja kestää.

Venevaneri on säänkestävä ja erityisen joustava vanerilaatu, jota käytetään ominaisuuksiensa ansiosta paljon juurikin esimerkiksi soutuveneiden tekemiseen. Taivutukseen ja muotoiluun hyvin soveltuva venevaneri on 6,5 tai 9 mm paksuista koivua, jossa viilut ovat pituussuunnassa. Erikoisrakenteensa ansiosta se taipuu erinomaisesti veneiden loiviin muotoihin ja moneen muuhun hieman erikoisempaan rakennusprojektiin.  

Me olemme Suomen ainut vanerien toimittaja, jolta saat vanerin taivutukseen erinomaisesti sopivaa venevaneria 6m pitkänä suoraan varastosta! Venevanerin hinta selviää hetkessä soittamalla numeroon 08-447 015! 

Vanerin sahaus ja leikkaus

Vanerilevy voidaan leikata haluttuun kokoon ja muotoon esimerkiksi jyrsimällä, sahaamalla (pöytä- tai käsisirkkeli sopii hyvin vanerille) tai laserilla leikkaamalla. Kuviosahausta voi tehdä pistosahalla. Siisti ja kestävä lopputulos saadaan, kun valitaan oikea menetelmä ja käytetään oikeaa tekniikkaa vanerilaadun ominaisuudet huomioiden.

Vaneria sahattaessa, leikattaessa ja muuten paloitellessa on tärkeää, että käytetty terä on terävä. Koska vaneri on useista puuviiluista yhteen liimattua levyä, voi liian tylsä terä jättää epätasaisen ja rispaantuneen lopputuloksen. Työskennellessä on myös hyvä huomioida, että vanerissa olevat liimasaumat tylsyttävät terää nopeammin, kuin tavallista puutavaraa työstettäessä.

Kun vanerilevyä sahataan terän liikesuunnan mukaisesti, aseta vanerilevy niin päin, että sahauksen aiheuttama pintaviilun rispaantuminen tulee levyn käyttökohteessa piiloon jäävälle takapinnalle. Rispaantumista tulee varsinkin pintaviilun poikkisyyn suuntaisesti sahattaessa, mutta sitä voi vähentää käyttämällä esimerkiksi sirkkelissä tiheähampaista terää, puristamalla levyt tai lankunpätkät sahauslinjan reunalle sahaustueksi tai sahaamalla useamman vanerilevyn samaan aikaan, päällekäin asetettuna.

Erityisesti ohuemmat vanerit tulee kiinnittää tukevasti sahaamisen ja leikkaamisen ajaksi, jotta levy pysyy paikoillaan työstön ajan. Sahatut reunat ja kulmat on helppo siistiä hiomapaperilla tai hiomakoneella tarpeen tullen.

Vanerin kiinnitys

Vanerilevyn kiinnitys esimerkiksi seinään tai vesikatteeseen on helppoa, eikä vaadi naulaa tai ruuvia ihmeempää. Mikäli kiinnitystavaksi valitaan naulat, suosittelemme profiloituja nauloja joiden pituuden tulee olla vähintään 3x levyn paksuus, mutta kuitenkin vähintään 30 mm. Kiinnitysruuvien tulee olla vähintään 2,5x levyn paksuuden pituisia, kuitenkin vähintään 25 mm. Naulat tai ruuvit asennetaan noin 150 mm välein, mikäli kiinnitys tehdään levyn reunoilta. Jos levy kiinnitetään keskeltä, riittää 300 mm välit. Jos käytät vaneria runkorakenteissa, asenna vierekkäiset levyt suoraan toisiinsa nähden, etteivät levysaumat muodosta ristikuviota.

Pyydä tarjousta tai kysy lisää! Olemme vanerin asiantuntijoita.

  • Hidden
  • Anna viisinumeroinen postinumero.
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.