Vanerilaadut ja eri vanerien ominaisuudet

Vanerilaatuja on lukuisia erilaisia, joista valita käyttöominaisuuksiltaan omiin projekteihin paras vaihtoehto. Joskus kuitenkin vaihtoehtojen määrä voi pistää hiukan päätä pyörälle, eikä valinnan tekeminen olekaan ihan niin helppoa.

Tästä syystä koostimme tämän sivun, jolla voit helposti tutustua eri vanerilaatuihin ja niiden ominaisuuksiin! Lue alta vinkkejämme eri käyttötarkoituksiin soveltuvista vanereista, tutustu kauttamme saataviin eri vanerilaatuihin ja tarvittaessa voit aina ottaa yhteyttä, niin vastaamme juuri sinun kysymyksiisi! Me tunnemme vanerit kuin omat taskumme, ja osaamme kertoa koska tarvitset pinnoitettua vaneria kuten filmivaneria, ohutvaneria, venevaneria tai mitä tahansa muuta lukuisista eri vanerilaaduista.

Vanerin kantavuus ja kestävyys

Vanerilevyjä voidaan käyttää lattioissa ja osin kantavissa rakenteissa, jolloin tietenkin on tärkeää huomioida eri vanerilaatujen kantavuus sekä kestävyys. Lähtökohtaisesti vaneri on hyvin tukevaa ja rasitusta kestävää sen viilurakenteen ansiosta. Lujimpia ja näin ollen kestävimpiä vanereita ovat monesta ohuesta kerroksesta tehdyt vanerit, kun taas muutamasta paksusta kerroksesta tehty vaneri on murtumisherkempi.

Yksi kestävimmistä vanerilaaduista ovat koivuvanerit, joita voidaan käyttää myös lattioissa, huonekaluissa, kuljetusvälineissä ja betonimuoteissa. Useissa, ellei kaikissa, sekavanereissa on pinta koivua, jolloin niiden lujuus on samaa luokkaa puhtaan koivuvanerin kanssa. Vastaavasti mäntyvaneri tehdään usein paksummista kerroksista, jolloin se ei ole yhtä kantavaa ja kestävää kuin koivuvaneri.

Vanerin paksuus

Vanerilaatuja on saatavilla eri paksuuksissa ja paksuus riippuu täysin valmistustavasta. Yksittäisen, vaneriin käytetyn puuviilun paksuus on 0,2…3,2 mm, joten valmiin vanerilevyn paksuus tulee suoraan viilujen paksuudesta ja määrästä.

Eri paksuisilla vanereilla on omat vahvuutensa ja käyttötarkoituksensa, ja oikean paksuuden valinta riippuu aina käyttökohteen vaatimuksista. Vanerin paksuus on tärkeää valita sopivaksi, jotta lopputulos on kestävä ja tarkoituksenmukainen.

Ohuet vanerit ovat usein noin 3–6 mm paksuja. Ohut vaneri on kevyttä ja joustavaa, ja sitä on helppo työstää. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kalusteiden taustoihin. Keskipaksuksi vaneriksi lasketaan noin 9–18 mm paksut vanerit. 9–18 mm vaneri kestää jo enemmän kuormitusta ja sitä käytetään usein huonekalujen valmistuksessa. Paksumpi vaneri, esimerkiksi kestävä ja jäykkä vesivaneri 18–30 mm on erinomainen valinta raskaampiin ja kuormitusta vaativiin rakenteisiin. Paksu venevaneri on suosittu materiaalivalinta veneenrakennuksessa ja muissa vaativissa olosuhteissa, joissa materiaalin on kestettävä suurta painetta ja kosteutta. 

Säänkestävä vaneri – mikä tekee vanerista säänkestävän?

Oikealla vanerivalinnalla voit rakentaa myös Suomen sääolosuhteet kestäviä rakenteiden osia vanerista, joka ei ala heti ensimmäisen vesisateen jälkeen pehmenemään, homehtumaan tai vaihtamaan väriä. Esimerkiksi havuvaneri on oiva valinta, kun rakennusmateriaalilta tarvitaan kosteudensietoa. Muita ulkokäyttöön sopivia vanereita ovat pinnoitetut vanerit kuten filmivaneri eli vesivaneri, wiiravaneri, muovitettu vaneri ja maalattu vaneri.

Kuten edellä mainituista usean nimikin jo kertoo, ovat tietyt vanerilaadut pintakäsiteltyjä. Esimerkiksi säänkestävä filmivaneri on molemmilta puolilta filmillä pinnoitettua vaneria, joka kestää erityisen hyvin kosteutta tiiviin pinnoituksen ansiosta. Filmivanerin pinta imeytyy osittain puuhun, minkä ansiosta pinnoite on pysyvä ja rasitusta kestävä. Tukevan vanerin pinta voidaan helposti myös itse käsitellä muutamilla eri tavoilla hylkimään kosteutta ja likaa, jolloin se luonnollisesti hidastaa kosteuden imeytymistä itse vaneriin. Meiltä saat nämä kaikki vanerilaadut valmiiksi käsiteltynä, suoraan käyttöön.

Mikäli vanerit ja muut rakennusmateriaalit säilytetään hetkellisestikin ulkona, tulee rakentamisen edetessä varmistua siitä, että puumateriaali on varmasti kuivunut läpikotaisin. Kosteana käytetty ja suljettu vaneri alkaa ajan myötä homehtua. Koska pintakäsitelty vaneri imee kosteutta hitaammin ja pienemmissä määrin, kuivuu se myös huomattavasti nopeammin.

Pinnoitettu vaneri

Pinnoittamalla saadaan tuotettua kestävää ja laadukasta vaneria monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Vanerin ominaisuuksia voidaan parantaa pinnoittamalla esimerkiksi kulutusta paremmin kestäväksi tai iskunkestäväksi, säänkestäväksi ja kemikaalinkestäväksi. Myös vanerin kitkaominaisuuksia voidaan parantaa pinnoitteilla.

Pinnoitettu vaneri voidaan toteuttaa esimerkiksi vaihtoehdoilla:

  • Kertamuovi
  • Kestomuovi
  • Maali
  • Lakka
  • Paperi
  • Metalli
  • Kangas
  • Kumi

Yleisimmät vaneriin käytetyt pinnoitteet ovat filmipinnoitteita. Filmipinnoite muodostuu kuumapuristimella kiinnitettävästä kalvosta, joka osittain imeytyy puuhun. Lämmön vaikutuksesta sen sisältämä hartsi kovettuu kestäväksi kertamuoviksi. Tätä vaneria kutsutaan pinnoituksensa mukaisesti filmivaneriksi.

Pinnoitetun vanerin monet ilmeet

Pinnoitettu vaneri voidaan toteuttaa lukuisilla eri menetelmillä, mikä mahdollistaa myös eri variaatiot pinnoitetun vanerin ulkonäössä ja pinnan rakenteessa. Lopputulos voi olla sekä sileäpintaista että kuvioitua, tai tarpeen mukaan myös karhennettua, viirapintaista vaneria.

Sileäpintaista pinnoitettua vaneria käytetään yleisesti rakentamisessa valulevyinä ja vuorauksissa. Muovipinnoitteisia vanereita käytetään esimerkiksi pakettiautojen, peräkärryjen ja muiden kulkuvälineiden seinä- ja kattolevyinä. Karhea pinnoite puolestaan soveltuu erinomaisesti vaikkapa lavojen ja peräkärryjen pohjalevyksi, tai erilaisiin hyllyihin, kulkutasoihin ja lattioihin.

Paperipinnoitettu vaneri sopii sellaisenaan maalattavaksi sisä- ja ulkokäyttöön. Maalauspohjapinnoitettua vaneria käytetään esimerkiksi julkisivulevytyksissä, ajoneuvojen korirakenteissa, liikennemerkeissä ja mainostauluissa.

Maatilavaneri on molemminpuolin filmipinnoitteella käsiteltyä filmivaneria, joka on suunniteltu nimensä mukaisesti etenkin maatalouden rakennustarpeisiin. Sitä voi tietenkin käyttää hyvien ominaisuuksiensa ansiosta monenlaiseen muuhunkin rakentamiseen.

Pyydä tarjousta tai kysy lisää! Olemme vanerin asiantuntijoita.

  • Hidden
  • Anna viisinumeroinen postinumero.
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.