Pinnoitettu vaneri

Vanerilaatuja on lukuisia erilaisia, joista valita käyttöominaisuuksiltaan omiin projekteihin paras vaihtoehto. Jos vanerilaatu on muilta ominaisuuksiltaan loistava mutta säänkestävyys tai muut tietty ominaisuus jättää vielä toivomisen varaa, voi useita ongelma ratkaista pinnoittamalla vaneri.

Pinnoittamalla saadaan tuotettua kestävää ja laadukasta vaneria monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Vanerin ominaisuuksia voidaan parantaa pinnoittamalla esimerkiksi kulutusta paremmin kestäväksi tai iskunkestäväksi, säänkestäväksi ja kemikaalinkestäväksi. Myös vanerin kitkaominaisuuksia voidaan parantaa pinnoitteilla.

Pinnoitettu vaneri voidaan toteuttaa esimerkiksi vaihtoehdoilla:

  • kertamuovi
  • kestomuovi
  • maali
  • lakka
  • paperi
  • metalli
  • kangas
  • kumi

Yleisimmät pinnoitteet ovat filmipinnoitteita. Filmipinnoite muodostuu kuumapuristimella kiinnitettävästä kalvosta, joka osittain imeytyy puuhun. Lämmön vaikutuksesta sen sisältämä hartsi kovettuu kestäväksi kertamuoviksi.

Pinnoitetun vanerin monet ilmeet

Pinnoitettu vaneri voidaan toteuttaa lukuisilla eri menetelmillä, mikä mahdollistaa myös eri variaatiot pinnoitetun vanerin ulkonäössä ja pinnan rakenteessa. Lopputulos voi olla sekä sileäpintaista että kuvioitua tai karhennettua, viirapintaista vaneria.

Sileäpintaista pinnoitettua vaneria käytetään yleisesti rakentamisessa valulevyinä ja vuorauksissa. Muovipinnoitteisia vanereita käytetään esimerkiksi pakettiautojen, peräkärryjen ja muiden kulkuvälineiden seinä- ja kattolevyinä. Karhea pinnoite puolestaan soveltuu erinomaisesti vaikkapa lavojen ja peräkärryjen pohjalevyksi, tai erilaisiin hyllyihin, kulkutasoihin ja lattioihin.

Paperipinnoitettu vaneri sopii sellaisenaan maalattavaksi sisä- ja ulkokäyttöön. Maalauspohjapinnoitettua vaneria käytetään esimerkiksi julkisivulevytyksissä, ajoneuvojen korirakenteissa, liikennemerkeissä ja mainostauluissa.

Maatilavaneri on molemminpuolin filmipinnoitteella käsiteltyä vaneria, joka on suunniteltu nimensä mukaisesti etenkin maatalouden rakennustarpeisiin. Sitä voi tietenkin käyttää hyvien ominaisuuksiensa ansiosta monenlaiseen muuhunkin rakentamiseen.

Autamme kaikissa vaneriin liittyvissä kysymyksissä

Tunnemme kaikki eri vanerilaadut, niiden käyttökohteet sekä käsittelytavat läpikotaisin. Tilaa kauttamme erikoisemmatkin vanerit joko sellaisenaan tai mittaan sahattuna. Mikäli et ole ihan varma, millainen vaneri olisi sinun käyttöösi paras vaihtoehto, autamme mielellämme myös valintojen tekemisessä.

Pyydä tarjousta tai kysy lisää! Olemme vanerin asiantuntijoita.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.